Bergen/Egmonden/Schoorl

Busreis 6 juli 2024

We gaan weer op pad met de bus!

Zaterdag 6 juli aanstaande hebben we weer een leuk programma samengesteld voor onze jaarlijkse busreis. Dit jaar hebben we 4 tuinen op de agenda: we vertrekken zoals altijd lekker vroeg vanuit Bergen en willen rond 10.00 uur bij Het Zwaluwhuis in Ens aankomen, daar drinken we koffie/thee met wat lekkers erbij. Rond 11.30 uur gaan we richting de Oude Keurhof in Tollebeek, daar zullen we lunchen. Om 13.30 uur reizen we door richting de BraamBoschHoeve, ook in Tollebeek en als laatste gaan we rond 15.00 uur langs De Stekkentuin in Espel. Daar sluiten we af met een klein hapje en drankje. In alle prachtige tuinen kunnen we mee met een rondleiding. Rond 18.00 uur willen we weer terug zijn in Bergen.

Kosten voor deze goedgevulde dag: € 50 voor leden en € 55 voor niet-leden.

U kunt zich weer opgeven bij Wout Tuijn (liefst telefonisch: 072-5899427).

Open Tuinen Weekend 15 en 16 juni 2024

Ook dit jaar doen we weer mee met het Open Tuinenweekend.

Diverse tuinen zullen weer vrij te bezoeken zijn. In de volgende convo (mei) zullen we een overzicht van de deelnemers geven. Leuk als jullie allemaal langskomen in de opengestelde tuinen.

Lezing donderdag 11 april 2024: Fietsen op Sumatra door Henny van der Wilt

Sumatra “eiland van goud”, is het grootste eiland van Indonesië en is zo groot als Zweden. Wij fietsen door noord- en west Sumatra, drie weken lang door prachtige natuur. Vanuit Berastagi gaan we langs vulkaangebieden en komen we langs de Sipisopiso watervallen. We fietsen richting het Tobameer en komen aan in Prapat. We steken met een veerboot het meer over en verblijven op Samosireiland. We fietsen hier een paar dagen met constant zicht op het blauwe meer. De oude Batakhuizen en paleizen, gebouwd door de Toba-Batak stammen, die hier woonden. We genieten van de mensen die werken op de rijstvelden, papaja’s oogsten, suikerriet stoken, pinda’s branden en koffie drogen. Vanuit het Tobameer gaan we richting westkust en maken een stevige klim om uit de krater van het meer te raken. Vanuit Taratung fietsen we door prachtige landschappen naar de havenstad Sibolga. Daar blijven we een paar dagen op een klein eilandje met mangroven, bijzondere rotskusten en witte strandjes. De ondergaande zon is hier adembenemend.

We gaan een wandeling maken door een soort oerwoud, waar de Rafflesia bloeit! De grootste solitaire bloem ter wereld met een diameter van 1 meter en kan wel 10 kilo wegen. We vinden de reusachtige bloem en ruiken deze al van verre ---- een lucht van rottend vlees!

Tot slot bezoeken we de paleizen van de Minangkabau-koningen en vervolgen onze weg naar het meer van Maninjau. Hier eten we heerlijke vis uit het meer met een kopje” Luwak” koffie toe!

Lezing donderdag 14 maart 2024 `Tweede natuur, beplanting in de hoofdrol` door Arjan Boekel

In deze lezing neemt tuin- en landschapsarchitect architect Arjan Boekel u mee in de dynamische wereld van de natuurrijke tuin. Diverse projecten passeren de revue, van privétuinen tot bedrijfstuinen en openbare ruimte. In zijn ontwerpen spelen planten altijd de hoofdrol. Ongeacht of de buitenruimte strakker en moderner is vormgegeven, of juist losjes en organisch, planten maken de plek. Hierbij zet Arjan planten in voor de ruimtelijke effecten (bijvoorbeeld hoog of laag, met volume of juist open), maar ook op seizoen-beleving, op effecten voor biodiversiteit en alle andere functies die planten kunnen vervullen. Ga mee op deze reis en laat je inspireren!

Lezing donderdag 8 februari 2024 “Een natuurwandeling door Frankrijk” door Leo Brand

Leo Brand neemt ons op een wandeling door de Hautes Alpes met zijn prachtige flora en fauna. We reizen door de lavendelblauwe en zonnebloem gele Drome, met zijn vele soorten orchideeën maar ook veel andere bijzondere wilde planten. Tijdens de lezing komen nog veel meer mooie plekken aan bod!! Graag tot ziens op donderdag 8 februari 2024.

Lezing donderdag 11 januari 2024: Salvia’s, de schoonheid en verscheidenheid door Peter Konijn van de Tuinstek.

Bij Kwekerij De Tuinstek hebben ze een passie: Salvia’s. Naast een groot assortiment vaste planten, kuipplanten, kruiden en groenteplanten van vrucht-gewassen kom je overal op de kwekerij Salvia’s tegen.

Hoe is dit zo gekomen? Waar komt deze bevlogenheid vandaan? Hoe is Kwekerij De Tuinstek ontstaan? Hoe houd je deze Salvia’s in leven en hoe vermeerder je deze planten?

Peter Konijn vertelt ons er alles over en neemt ons graag mee langs een route van de laatste 20 jaar planten kweken.

 

Peter Konijn, Kwekerij

De Tuinstek, Walingsweg 14 Wieringerwaard

Ingelaste lezing 9 november 2023: Bijen door imker Piet Kuys

Lezing 12 oktober 2023 "de Moestuin" door Wessel van Schagen

De lezing op 12 oktober 2023 wordt verzorgd door Wessel van Schagen, een ervaren volkstuinder, tevens docent moestuinieren. De ‘moestuin 2023’ is niet meer de groentetuin van jaren geleden. Je ziet steeds vaker allerlei bloemen, fruitbomen en bessenstruiken op de moestuin. Je kunt dan zelf een bloemenboeket samenstellen en mee naar huis nemen.

En ….... je eigen appels, peren, pruimen en bessen oogsten. In deze lezing vertelt Wessel over alle typische moestuinproblemen en de oplossingen. Bijvoorbeeld door vruchtwisseling, combinatieteelten, onkruidbestrijding en aanvoer organische stof. Ook komen de belangrijkste groenten en teelthandelingen aan de orde. Daarnaast zal er ook voldoende gelegenheid zijn voor het stellen van uw vragen over de moestuin.

U bent van harte welkom. Het wordt een heel plezierige en leerzame avond!

Groet, Wessel

Open Tuinen Weekend 17 en 18 juni 2023

Bij het tabblad agenda vindt u meer informatie over het Open Tuinen Weekend en de 10 deelnemende tuinen!

Busreis zaterdag 8 juli 2023

Zaterdag 8 juli 2023 gaan we samen weer op pad. We vertrekken om 08.30 uur bij Zwembad De Beeck in Bergen en de thuiskomst is rond 18.00 uur. We gaan eerst een bezoek brengen aan de Appelhof in Marknesse, vervolgens naar de Orchideeënhoeve in Luttelgeest en op de terugweg naar huis maken we nog een tussenstop. Er zijn nog plaatsen in de bus. U hoeft geen lid te zijn van Groei & Bloei om mee te kunnen. De kosten van deze dag: leden € 50, niet leden € 55. U kunt zich telefonisch aanmelden bij Wout Tuijn: 072-5899427. Betaling gaat via overmaking op bankrekening: NL05INGB0002307182 t.n.v. Ver.Kon.Mij. Tuinbouw te Bergen NH.