Bergen/Egmonden/Schoorl

Lezing 9 november 2023 "Vergeten Rozen" door Steven Jongeneel

Groei & Bloei organiseert een lezing door Steven Jongeneel van Kwekerij Belle Epoque: ‘Vergeten Rozen’. Al meer dan 2000 jaar staat de roos bekend als de koningin der bloemen. Het was een Griekse dichter, die de roos deze status gaf. Geen bloem kent zoveel symboliek als de roos. In deze presentatie gaat Steven Jongeneel in op de geschiedenis van de roos: van de wilde oer-rozen tot de cultivering van rozen voor de geneeskunde en cosmetica en later als sierplant. We maken hierbij enkele uitstapjes naar vergeten rozen zoals we die kennen van oude meester schilderijen en personen, die een belangrijke rol hebben gespeeld in de ontwikkeling van de roos zoals ‘Joséphine de Beauharnais’. Vanzelfsprekend bekijken we een aantal bijzondere soorten rozen tijdens de presentatie.

Lezing 12 oktober 2023 "de Moestuin" door Wessel van Schagen

De lezing op 12 oktober 2023 wordt verzorgd door Wessel van Schagen, een ervaren volkstuinder, tevens docent moestuinieren. De ‘moestuin 2023’ is niet meer de groentetuin van jaren geleden. Je ziet steeds vaker allerlei bloemen, fruitbomen en bessenstruiken op de moestuin. Je kunt dan zelf een bloemenboeket samenstellen en mee naar huis nemen.

En ….... je eigen appels, peren, pruimen en bessen oogsten. In deze lezing vertelt Wessel over alle typische moestuinproblemen en de oplossingen. Bijvoorbeeld door vruchtwisseling, combinatieteelten, onkruidbestrijding en aanvoer organische stof. Ook komen de belangrijkste groenten en teelthandelingen aan de orde. Daarnaast zal er ook voldoende gelegenheid zijn voor het stellen van uw vragen over de moestuin.

U bent van harte welkom. Het wordt een heel plezierige en leerzame avond!

Groet, Wessel

Open Tuinen Weekend 17 en 18 juni 2023

Bij het tabblad agenda vindt u meer informatie over het Open Tuinen Weekend en de 10 deelnemende tuinen!

Busreis zaterdag 8 juli 2023

Zaterdag 8 juli 2023 gaan we samen weer op pad. We vertrekken om 08.30 uur bij Zwembad De Beeck in Bergen en de thuiskomst is rond 18.00 uur. We gaan eerst een bezoek brengen aan de Appelhof in Marknesse, vervolgens naar de Orchideeënhoeve in Luttelgeest en op de terugweg naar huis maken we nog een tussenstop. Er zijn nog plaatsen in de bus. U hoeft geen lid te zijn van Groei & Bloei om mee te kunnen. De kosten van deze dag: leden € 50, niet leden € 55. U kunt zich telefonisch aanmelden bij Wout Tuijn: 072-5899427. Betaling gaat via overmaking op bankrekening: NL05INGB0002307182 t.n.v. Ver.Kon.Mij. Tuinbouw te Bergen NH.