Bergen/Egmonden/Schoorl

Terugblik lezing 8 februari 2024 - Een natuurwandeling door Frankrijk door Leo Brand

Leo Brand heeft ons weer heel veel moois laten zien, dit keer over het gebied van de Hautes Alpes in Frankrijk.

Hij nam ons mee door de prachtige kleurrijke flora en fauna, de enorme lavendelblauwe velden, de zonnebloemgele Drome en nog veel meer.  Een heerlijke zonovergoten avond in ons nog donkere, koude en natte kikkerlandje. Laat het voorjaar maar komen!

Terugblik lezing 11 januari 2024 - De Tuinstek

Onze eerste lezing in het nieuwe (tuin)-jaar werd gedaan door Peter Konijn samen met zijn partner Anneke. Zij verzorgden een wervelende lezing over hun prachtige bedrijf De Tuinstek. In maart van het vorige jaar zijn ze verhuisd van Kalverdijk naar een mooie en grotere stek in Wieringerwaard. Hier moest wel het een en ander gebeuren om er een kwekerij van te maken. Peter vertelde wat er zoal gedaan is met hulp van hun zoon Thijs, zonder hem was dit niet gelukt.

Peter vertelde natuurlijk ook over zijn grootste passie, het kweken en verzorgen van Salvia’s. Dit alles ondersteund met mooie plaatjes en veel nuttige informatie. Naast de Salvia’s hebben ze ook een groot assortiment vaste planten, kuipplanten en kruiden.

Tevens maakte Peter ons wegwijs in het verbeteren van zandgrond met mest compost van Biokultura, erg waardevol.

De kwekerij gaat op 1 maart weer open, dus lieve tuinvrienden en vriendinnen sla je slag !!! Al met al een geslaagde eerste lezing !

Lezing 9 november 2023 "bijen" door Piet Kuys

Terugblik lezing 9 november 2023 door imker Piet Kuys

Wat hebben we genoten van de leuke en leerzame lezing van imker Piet Kuys. Met veel enthousiasme heeft hij ons heel veel verteld over de bijen, de rolverdeling in de kas, het zwermen, hoe blijven ze warm in de winter etc. etc. We hadden bijna tijd tekort voor deze interessante en vernuftige beestjes. Zo mooi alleen al hoe ze de honingraten opbouwen. Overal is over nagedacht.

Kortom, een hele leuke avond. En als afsluiter had Piet ook nog lekkere honing mee voor de liefhebber.

Lezing 12 oktober 2023 "de Moestuin" door Wessel van Schagen

Terugblik lezing 12 oktober 2023 “de Moestuin” door Wessel van Schagen

Wessel van Schagen, een ervaren volkstuinder, tevens docent moestuinieren heeft ons 12 oktober meegenomen door zijn mooie moestuin en alles wat daarbij komt kijken. En dat is veel! We zagen dat op de moestuin de groentebedden keurig langs een strakke lijn aangelegd worden. Daarbij is er aandacht voor o.a. wisselteelt, hoe kun je het beste onkruid bestrijden, het composteren van tuinafval etc. etc. Ook is er op zijn moestuin plaats voor mooie bloemen, waar dan weer grote boeketten van gemaakt worden. Daarnaast vind je er bessenstruiken en fruitbomen. De vragen uit de zaal werden vakkundig beantwoord en met de dia’s werd het een mooi geheel. We kunnen aan de slag!!